CASTITATEA CONJUGALA

Psihologia abisala moderna (Jung) deosebeste energia sexului de cea sexuala. Fiinta umana intreaga este sexuata, esti barbat sau femeie pana la ultima fibra a fiintei. Energia sexului e o forta creatoare a carei sursa este spiritul; numai cand patrunde in domeniul fiziologicului se transforma partial in energie sexuala. Stapanirea ascetica in acest moment e decisiva pentru destinul persoanei.

In viata conjugala; sexualitatea isi reveleaza sensul simbolic: cautand cu pasiune unitatea -"un singur trup" ea se depaseste si trezeste setea de: o singura fiinta, realitate pe care doar o presimte si o simbolizeaza. Iubirea invita la intalnire in trairea trupeasca, dar numai spiritualul o poate realiza. Socul emotional, oprirea din momentul pIacerii inchide fiinta in ea insasi, o smulge din intalnire, deschizand imediat o prapastie ametitoare. Dupa paroxismul preliminariilor urmeaza singuratatea, elanul atractiei este urmat de recul. Este nevoie de toate puterile harismatice ale iubirii, de toata tandretea si grija de celalalt pentru a umple acest abis. Aceasta este iesirea din sinea egoista spre prezenta transparenta si curata a unuia in fata celuilalt. Este, cum bine se vede, o lucrare cu totul pozitiva, indreptata catre integritatea casta a fiintei.

Notiunea de castitate – sophrosyne- desemneaza mai inainte de orice o calitate spirituala, "intelepciunea" deplina, puterea integritatii si a integrarii tuturor elementelor existentei. Sfantul Pavel in I Tim.2, 15, vorbeste de mantuire "prin castitate (rom. cu intelepciune -Nred)". Textul grecesc spune meta sophrosynes, adica, prin integrarea tuturor elementelor fiintei umane intr-un tot feciorelnic, un eveniment prin esenta launtric spiritului. In sensul imediat, aceasta este orientarea eshatologica spre veacul viitor in care oamenii vor fi ca ingerii. Intelegerea acest text in sensul: "mantuirea prin maternitatea in castitate", plasandu-l astfel in perspectiva functionala si nu in cea ontologica, ar insemna un incontestabil contrasens. Dincolo de ciclul fecunditatii, fecioara se naste pe sine pentru Parusie. La fel si in casatorie, daca ciclul nasterilor prelungeste viata prin mortile succesive, ciclul insusi este salvat "prin castitatea" care face din maternitate, sub toate formele ei, nasterea noului eon; " Taina iubirii" este taina lumii ce va sa fie De aceea numai aspectul personalist al iubirii conjugale este hotarator. Cuplul fecund sau steril depaseste in acelasi mod functionalul, instinctivul si pasionalul si personalizeaza, face trupul feciorelnic, integrat pana in adancul lui spiritual, pana la reconstituirea fiintei caste. Scopul procreatiei slujeste specia si reduce iubirea la sexualitate instrumentaIa si utilitara. Desigur, conceptia personalista cu privire la casatorie este o elevatie ultima, aristocratica a spiritului si ea se opune democratizarii adevarurilor de catre marea masa, cat si de catre conducatori, carora le este mai la indemana sa se plaseze la nivelul maselor reducand casatoria la sexualitate reproducatoare. (…)

Sexualitatea se depaseste prin propria sa simbolistica; simbol al unitatii, ea se transcende spre integritatea spirituala a unei singure fiinte. Numai in felul acesta se poate intalni casatoria cu monahismul ca impreuna sa se uneasca in prefigurarea eshatologica a Imparatiei. Altfel, conceptia sociologica (procreatia) separa si opune cele doua stari.

Atat calugarii, cat si cei casatoriti, fauritori de diamante ceresti, lucreaza castitatea, desavarsesc creatia. Vedem acest lucru in dialectica paulina cu privire la taierea imprejur (Rom. 2, 26-29) pe care Sfantul Pavel o plaseaza in plan spiritual dand o perspectiva identica dialecticii castitatii. Inrudirea lor profunda autorizeaza o mutatie a termenilor:

"Deci, daca cel netaiat imprejur (fiziologic, fara feciorie) pazeste hotararile Legii (urmeaza castitatea spiritului), netaierea lui imprejur nu va fi, oare, socotita ca taiere imprejur? Iar el -din fire netaiat imprejur, dar implinitor al legii -(ascultare launtrica a voii lui Dumnezeu, care intrece firea), nu te va judeca, oare, pe tine («pe tine» desemneaza aici cazul fecioarelor nebune din parabola, carora fecioria fizica nu le-a folosit la nimic) care prin litera legii si prin taierea imprejur esti calcator de lege? Pentru ca nu cel ce se arata pe dinafara (fiziologic) e iudeu, nici cea aratata in trup pe dinafara este taiere imprejur, ci este iudeu (feciorie launtrica, spirit neintinat) cel intru ascuns, iar taiere imprejur (feciorie) este aceea a inimii, in duh, nu in litera; a carui lauda nu vine de la oameni, ci de la Dumnezeu. "

Aceasta lauda este data cu anticipatie in timpul incununarii sotilor in Taina nuntii. In comentariul sau la Psalmul 147 , Sfantul Augustin spune: "Fecioria trupului apartine unui mic numar, dar fecioria inimii trebuie sa fie fapta tuturor".

Atata vreme cat psihanaliza va continua sa lupte impotriva irationalului si a inconstientului doar prin lumina ratiunii, va ramane neproductiva. Oricat s-ar identifica acolo pacatul cu boala, postul cu regimul vegetarian, ascetismul cu igiena sportiva, acest tratament ramane cu totul strain de puterea care porunceste: "Ridica-te si umbla, si sa nu mai pacatuiesti". Intr-o singura clipa: "Astazi vei fi cu Mine in rai" sau: "fiti desavarsiti precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este"... Pentru a schimba insasi firea omului trebuie sa recurgi la mijloace datatoare de har si la puterea sacramentaIa a iertarii pacatelor. Desigur, cabinetul unui psihiatru nu este un sanctuar, dar un psihiatru crestin cunoaste limitele stiintei sale si stie ce anume o poate duce mai departe si o poate desavarsi prin lucrarea vindecatoare a harului.

Asceza marilor oameni duhovnicesti prezinta toate elementele a ceea ce se numeste sublimare (freudiana) sau metamorfoza (jungiana): inaltare progresiva in care tot ce este "sublimat" este atras si absorbit de sfera mai elevata. Acesta este esentialul transfigurarii, unde nimic nu este Suprimat sau inabusit, ci totul este in profunzime plamadit si orientat. Dar numai asceza, in aceasta inaltare, isi cunoaste punctul culminant: Cel Desavarsit si Preainalt.

In cursul ascensiunii, energia sexuala se elibereaza de pura animalitate; se umanizeaza si se insereaza calitativ in spiritual. Ea devine din ce in ce mai putin tulbure, isi pierde puterea oarba de seductie, conferindu-i omului dinamismul sau ascendent. Iubirea patrunde pana la radacina instinctului si transsubstantiaza naturalul: "iubirea schimba substanta insasi a lucrurilor" spune Sfantul Ioan Gura de Aur. Ea altoieste scopurile empirice pe finalitatile create de spirit si indreapta si calauzeste totul in sus, spre Cel Preainalt.

Sub harul Tainei, sotii isi traiesc viata sexuala fara ca acest lucru sa le aduca vreo cat de mica scadere in viata lor launtrica. Implinindu-si simbolismul sau, ea devine un neprihanit izvor de bucurie imateriala: " Tot ce este desavarsit in felul de a fi trebuie sa se inalte deasupra felului propriu de a fi, sa devina altceva, o fiinta fara asemanare", spune Goethe.

Fiecare cuvant al lui Iisus, ca un graunte de mustar cazut pe pamant, va incolti atunci cand va fi voi. Sensul ascuns al cuvintelor Lui ii inspira pe cei carora le este dat, sa fie oameni pana la capat, sa implineasca toata masura conditiei umane "prin castitate", Fiul ratacitor a simtit in sfarsit suflarea Duhului Sfant: "si, sculandu-se, a venit la tatal sau". Aceasta miscare este inceputul unui veac nou (eon) in destinul lumii: rapit de uimire, omul contempla imensitatea gandirii lui Dumnezeu in ce-l priveste. Dumnezeu vrea sa fie slavit prin faptura Lui, si de aceea cuvantul lui Iisus despre casatorie se incheie cu: "Cine poate intelege sa inteleaga!"...

Sfantul Apostol Pavel este foarte impresionat de legea unei rezistente irationale: "Pentru ca ceea ce fac nu stiu". Constiinta descopera ca e impiedicata de subconstientul care nu se supune niciodata poruncilor directe, imperativelor puse si impuse. Imaginatia joaca aici un rol important. Ea alimenteaza arta, intrupeaza imaginea in piatra, in culoare, in sunet. Dar arta nu creeaza niciodata un obiect viu, ne-o spune mitul Galateei. La fel, principiul abstract, imperativul, morala sunt inoperante. Imaginatia si erosul ei vor cere intotdeauna o imagine intruchipata, o icoana vie, un sfant. Cultura ascetica a imaginatiei se impune mai mult ca oricand. Un Dostoievski, un Bernanos coboara in tenebre, dar imaginatia lor este pentru totdeauna cucerita de chipul lui Hristos. O educatie iconografica initiaza in adevarata frumusete, invata contemplarea tainelor. In frumusetea unui trup, sufletul este forma lui, iar in frumusetea sufletului chipul lui Dumnezeu este cel ce ne incanta. Sfantul Ioan Scararul invata ce este imaginatia neprihanita descriind atitudinea unui ascet care, vazand frumusetea unei femei goale "slavea foarte pe Facatorul din acest prilej si numai de vederea ei era miscat la iubirea lui Dumnezeu si-i izvorau lacrimi. Daca unul ca acesta are totdeauna, in asemenea prilejuri, o astfel de simtire si lucrare, a inviat nestricacios inainte de invierea de obste".

Concupiscenta apare cu interventia constiintei in viata sexuala. Intr-adevar, acolo unde constiinta este absenta, judecata morala nu se exercita, neavand temei de aplicare. Inaintea pacatului si a Legii care il dezvaluie, oamenii erau imbracati in goliciunea lor "rara rusine", apoi s-au imbracat cu pudoare, au devenit constienti de cadere. Instinctele au incetat sa mai "bata la usa" (Fac. 4, 7) si au intrat in campul luminat al constiintei.

Dupa radacina, cuvantul con-cupiscentia, epi-thymia, Be-gierde, inseamna viata inconstienta a naturii. Animalele sunt lipsite de concupiscenta, ele au instinctul reglat prin fire, si firea e curata. Dar prefixul "con ", "epi", "Be", semnifica interventia ratiunii, a constiintei noastre. Nu "pantecele", inconstientul, este cel ce spurca pe om, ci ce iese din inima lui, simbol al activitatii psihice constiente. "Caci din inima ies: ganduri rele, ucideri, adultere, desfranari, furtisaguri, marturii mincinoase, hule. Acestea sunt care spurca pe om." Privirea cu pofta constienta este pacat de curvie, duhul viclean este izvorul stricaciunilor sexuale in paganism: imaginatia este perversa cand omul este constient si consimte. Or, dupa asceti, tocmai prin imaginatie patrund demoni in mintea omului, prin imaginatie lucreaza puterea lor de ispitire. Intelege acest lucru cine stie ca imaginatia e legata direct de viata afectiva, iar aceasta de eros si de senzualitate. O imaginatie erotica descompune mintea care se complace in imagini necurate fara nici o limita sau sfarsit, este o sete infernala care nu poate fi potolita. De aceea, Clement al Romei vede semnul desavarsirii cand un frate (un crestin) priveste o sora (o crestina) fara sa-si imagineze nimic sexual. ,,O, tu, femeie unica, tu esti pentru mine toate femeile" spune poetul, exprimand "unicul" ascezei conjugale.

Aici, singurele arme de folos sunt atentia duhovniceasca, rugaciunea si harul. Castitatea este imaginatia pe deplin curatita si stapanita. Istoria lui Tobie relateaza si descrie izbanda neprihanirii asupra elementului demoniac al concupiscentei. Este o emotionanta pre-inchipuire a Tainei cununiei in Vechiul Testament.

Calauzit de Arhanghelul Rafail, Tobie intalneste o tanara care avusesesapte miri, toti ucisi de Asmodeu (demonul curviei). Simbolismul e clar: mirii fusesera stapaniti de dracul curviei si moartea lor arata caracterul ucigator al acestei patimi. Fata, dimpotriva, reprezinta castitatea: " Tu stii, Doamne, ca sunt curata", repeta in rugaciunile ei, atragand astfel acoperamantuI duhovnicesc al ingerului.

Tobie "a iubit-o si sufletul lui s-a lipit de ea foarte". El a luat-o pe Sara si ingerul i-a poruncit sa afume camera de nunta: simbol transparent al curatiei si al rugaciunii-ofranda. Si "cand va trebui sa te apropii de Sara, ridicati-va amandoi si strigati catre miIostivul Dumnezeu si El va va milui si va va mantui". Legatura demonica este spulberata de neprihanirea amandurora, a lui Tobie si a Sarei. Asmodeu este invins; concupiscenta este distrusa pana la radacina prin ocrotirea cereasca: Rafail inseamna in ebraica leacul lui Dumnezeu. Acest leac nu este altul decat castitatea, prezenta in orice iubire adevarata care s-a aprins de la "focul mistuitor al Celui Vesnic". Rugaciunea lor e plina de el: "Si acum, Doamne, nu placerea o caut (patima oarba), luand pe sora mea, ci o fac cu inima curata (desavarsirea plina de Sfantul Duh). Binevoieste deci a avea mila de ea si de mine si a ne duce impreuna pana la batranete! Si a zis si ea cu el: Amin!"

Din “Taina Iubirii” –Paul Evdokimov